Şikenin Ayak İzleri III

Şikenin Ayak İzleri III

Üçüncüsü; TürkiyeBüyük Millet Meclisini, bir sosyal güvenlik veyasağlık dairesi konumundan kurtarmak durumundayız.Kısa zaman önce, Türkiye Büyük MilletMeclisinin sağlık hizmetleri ve harcamalarıkonusundaki iddialar, kamuoyunu günlerce meşgul etti.Türkiye Büyük Millet Meclisinin ve milletvekillerinintek ayrıcalığı, yasama ve denetleme faaliyetlerindeolmalıdır. Milletvekilleri ve yakınlarının,halkımızın tedavi olduğu devlet ya daüniversite hastanelerinde tedavi olmasından doğalbir şey olamaz. Bu şekilde, milletvekillerimizin,halkın ve bu kuruluşların yaşadığısorunları paylaşma imkânı olacaktır.Özel sağlık hizmeti almak isteyen milletvekili,özel sigorta şirketlerine sağlık sigortasıyaptırarak, özel hastaneden yararlanabilir. Bugüniçin en kapsamlı sağlık sigorta poliçesifiyatı 4 kişilik bir aile için yıllık96 milyon liradır. Aylık 8 milyona gelen bu sağlıkgideri, her milletvekili tarafından karşılanabilirdiye düşünüyorum. Önerilen bu sistemde, yürürlüğüdurdurma, iptal kararının geriye yürümesiveya yürümemesi, kazanılmış haklar,cumhurbaşkanı -yasama çatışmasıgibi karmaşık sorunlar yoktur. Bu sistem, ülkemizinher zaman muhtaç olduğu; fakat, az zamanlarda yakalayabildiğibir istikrar sistemidir. Fransa’da tamamen, İtalya, İspanya,Portekiz ve diğer bazı ülkelerde kısmenuygulanan bu sistemi tartışmaya açmak, üstünlüklerini,zaaflarını ortaya koymak, karma sistem dahil bazısentezlere ulaşmak, hep kriz dönemi kurucu iktidarlarındeğil, yüce milletin hür oylarıyla seçilenbu Parlamentonun görevi olsa gerektir. Esasen bugün,sözgelimi, yayımlandığı günAnayasa Mahkememizce yürürlükleri durdurulan yasalarbakımından, önerdiğimiz sisteme fiilengeçilmiş olmaktadır. Rasyonel parlamento,yakın geleceği, önceden, aşağıyukarı kestirebilen, emrivakilere teslim olmayan ve çözümlerizamanında oluşturabilen parlamentodur. 1997 malî yılı Cumhurbaşkanlığıbütçesi, Plan ve Bütçe Komisyonunda kabulgörmüş ve komisyonumuzca da mütevazıbir bütçe olarak nitelendirilmiştir.

  • Eğer, ülke ve toplum yararına birtakımyasal düzenlemelere ihtiyaç olduğunu düşünüyorsak,Anayasa Mahkemesini eleştireceğimize, Anayasada gereklideğişiklikleri yapmalıyız.
  • Gürcistan Parlamentosundan alınan resmîbir davette, Türkiye Büyük Millet Meclisinden birParlamento heyeti Gürcistan’a davet edilmektedir.

20 nci Dönemde milletvekili sayısının550’ye çıkması sebebiyle, yeni ihtiyaçlardoğmuş ve huzurlu, verimli çalışmaortamının sağlanabilmesi için, yeni birhalkla ilişkiler binasının yapımıplanlanmış ve inşallah, bu dönem sonaermeden milletvekillerimizin hizmetine sunulabilecektir. Yüksek mahkemeler, saygınlıklarını,toplumsal gelişmelere ve isteklere karşı gösterdikleriduyarlılıkla kazanırlar, saygınlığıntemelinde, içtihatlarla kazanılan yetkiler önemlibir yer tutar. Batı demokrasilerinde, özellikle AmerikaBirleşik Devletleri ve Almanya’da bunun çok açıkörnekleri görülmektedir. Bu bağlamda, AnayasaMahkememiz, çağdaş bir yorumla, yürürlüğüdurdurma yetkisinin de bulunduğunu kabul etmiş ve 1983yılından bu yana aldığı birçokkararla, bu içtihatını da yerleşikduruma getirmiştir. Anayasa Mahkemesi, bu bağlılıkiçinde, yorumlarında, önce, devletin ülkesive milletiyle bölünmez bütünlüğünüve laiklik ilkesini, sonra, kuşkusuz, devletin ve halkımızınyararını gözetmektedir. Mahkeme kararlarıeleştirilebilir; ancak, bu eleştirinin, mutlaka, amamutlaka bilimsel ve hukuksal temellere oturtulması gerekir. Geçtiğimiz temmuz ayında, SayıştayKanununda yapılan bir değişiklikle, uzun yıllardırkonuşulan; fakat, bir türlü gerçekleştirilemeyenperformans denetimine imkân sağlanmıştır.Bu olumlu gelişmeyle birlikte, garip bir düzenlemede öngörülmüştür. Daha önceyargılama dairelerinde olan denetçilere ikinci derecesicil verme yetkisi Genel Sekretere devredilmiştir. Adaletintesisi ile denetçi görevlilerin vicdanî sorumluluklarınınüzerine kanundan başka hiçbir güçmüessir olmamalıdır. Bu durum, denetim grupları ileyargılama daireleri ve Sayıştay idaresi arasındaarzu edilen verimlilik zeminini sağlamaktan uzaktır.

Ben, böylece, Cumhurbaşkanlığıbütçesi üzerinde, kısa, özet bilgivermek istiyorum. Cumhurbaşkanlığı makamı,titizlikle korunması gereken kurumlardan biridir\. pin-up giriş kütüphanemizi düzenli olarak güncelliyor, en yenilikçi oyunları sunuyoruz. pin up\. Onun için halkımız, yıllardırhep “Allah, devlete ve millete zeval vermesin” derken,devletimizi, başındaki idarecisiyle, hep hürmetelayık görmüştür. Bu rakamlar, Türkiye Büyük MilletMeclisinin, yasa çalışmalarında dahaözenli davranması gerektiğinin işaretleridir.Bu tıkanıklığın, zaman ve hakkaybının önlenebilmesi için ilk aklagelen, kimi yasalar yönünden öndenetim olanağınınsağlanmasıdır. Anayasa Mahkemesi, TürkiyeBüyük Millet Meclisinde kabul edilen bu tür yasaları,Cumhurbaşkanına gönderilmeden önce, Anayasayauygunluk yönünden, belirtilecek süre içerisindeinceleyebilmelidir.

Bu tarihten ondörtyıl sonra çıkarılan Kanunu Esasinin105 inci maddesinde, Sayıştay, anayasal bir kurumolarak yerini almıştır. Cumhurbaşkanımız, Başbakanlıkgörevini yürütürken, bir beyanatında“Dicle kenarında kaybolan kuzunun hesabınıbenden sorun” demişti. Bunu samimiyetle söylediğineinanıyorum; ayrıca, “devletinize güveniniz”demiş, milletin birlik ve beraberliğine ait daha birçoksöz söylemişti; bu sözlerine dayanarak, çokönemli gördüğüm birkaç tespitiyapmak istiyorum. 83 üncü maddeyle ilgili değişiklikteklifimiz yeterli imzaya ulaşamıyor. Meydanlardadokunulmazlığın kaldırılmasıiçin vatandaşların imzalarınıtoplayanları, öncelikle, milletvekili sıfatlarıylabu konuda Türkiye Büyük Millet Meclisinde verilmişolan tekliflere imza atmaya çağırıyorum.(DSP sıralarından alkışlar) Bu amaçla,her ne kadar Türkiye Büyük Millet Meclisinde partilerarasıbir komisyon kurulmuştur. Partilerarası komisyonyasama sorumsuzluğunda mutabakata varmış olmaklabirlikte, yasama dokunulmazlığı konusunda arpaboyu ilerleme sağlayamamaktadır. Siyasî iktidarınbir eli denetim içerisinde, bir eli yargı içerisindedir.Böyle bir düzenle, temiz topluma varamayız, varmakistediğimize de kimseyi inandıramayız. Öncelikle,bizlerin bu konuda dürüst olması bir zorunluluktur.Örneğin, milletvekili ve memur dokunulmazlığıylailgili düzenlemeler ne kadar gerekliyse, ondan da önemliolarak, yargının ve denetimin, yürütmeninetki alanından çıkarılarak bağımsızlaştırılmasıacil bir zorunluluktur. Böyle bir düzenleme isteği,şu andaki iktidara yönelik de değildir. Zira, bugününiktidarı, dünün muhalefetiydi, yarın damuhalefet olacaktır. Yani, konu, bir iktidar-muhalefetyaklaşımının üzerinde, bir sistemsorunudur, demokrasi sorunudur. DSP GRUBU ADINA OSMAN KILIÇ (İstanbul)- Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; SayıştayBaşkanlığının 1997 yılıbütçesi üzerinde, Demokratik Sol Parti Grubuadına söz almış bulunmaktayım.Sizleri ve şu anda bizleri izlemekte olan tüm yurttaşlarımızı,Demokratik Sol Parti Grubu adına, saygıyla selamlıyorum.

ERTAN YÜLEK (Adana) – Sayın Başkanım,bir hususu daha arz etmek istiyorum. ERTAN YÜLEK (Adana) – Hayır, SayınBaşkanım; bu, fasıllar arası aktarmadeğil. Anayasanın 162 nci maddesine aykırıolduğu için, zannediyorum ki, zatı âlinizinde bunu işleme koymaması lazım. Çünkü,Anayasamızın 162 nci maddesinin son fıkrasıuyarınca, Türkiye Büyük Millet Meclisi üyeleri,bütçe kanunu tasarılarının GenelKurulda görüşülmesi sırasında,gider artırıcı veya gelirleri azaltıcıönerilerde bulunamazlar. Aşağıdaki sorumun, delaletinizle,ilgili Başkan tarafından cevaplandırılmasınısaygılarımla arz ederim. Aşağıdaki sorularımın,delaletinizle Anayasa Mahkemesi Başkanı tarafındancevaplandırılmasını saygıylaarz ederim. TÜRKİYE BÜYÜK MİLLETMECLİSİ BAŞKANVEKİLİ KAMERGENÇ (Tunceli) – Evet, kaç personel alınmıştırsorusuna yazılı cevap vereceğiz efendim. Aşağıdaki sorularıma MeclisBaşkanlığınızın cevap vermesinedelaletlerinizi arz ederim. BAŞKAN – Sayın milletvekilleri, SayınErbaş, cümlelerinin sonunda, hep “tebrik”kelimesini kullandığı için, galiba, konuşması,böylece, lehe dönüşmüş oldu.

Bugüne kadar umudumuz o idiki, köylü gözden çıkarılmasın.Bütün bu yanlış politikalar sonucu izlenenyollar, Türk köylüsünü köyden kentegöç zorunluluğunda bırakmıştır.Yılda, ortalama 1 ilâ 1,5 milyon arası nüfusköyden kente göçmektedir. Bugün, Hükümetieleştirmek için değil; ama, arasındançıktığımız bu insanlarakarşı ne yapabiliriz, bunu konuşmak içinsöz aldım. Şu özelleştirme meselesinde, içimizdekiçeşitli kurumlarda yuvalanmış sosyalistdevletçi zihniyetlerin engellemeleri yüzündenbaşarısız olunduğu malumlarınızdır.Karabük Demir ve Çelik Fabrikasını bedavayaverdik, özelleştirdik; Türkiye Cumhuriyetininne zararı oldu? İşçilerimiz çalışıyor,üretiyor, yeni yatırımlar yapıyor, yüzlerigülüyor. Devlet mülkiyetindeki diğer işletmeleride süratli bir şekilde özelleştirerek milletimizinsırtında kambur olmaktan kurtarsak ne olur? Et ve Balık Kurumu 35 bin tonla, bunun,sadece yüzde 5’ini üretir. Bu yüzde 5 içinbu milletin ödediği para ne kadardır biliyor musunuz;13 trilyon lira civarındadır. Bu kurumu tamamenözelleştirsek, vatandaşlarımızagüvensek, uygun kredilerle hayvancılığımızıteşvik ederek, kapasiteyi artırmalarınısağlayarak, köylümüz biraz daha fazla gelirelde etse kötü mü olur; ama, özelleştirmeyleilgili aleyhdeki “devlet malı çarçurediliyor” propagandası yüzünden Hükümet,bir türlü özelleştirmeyi yapamıyor,durmadan borçlanıyor ve zam yapıyor. Ekonomiyikendi kuralları içerisinde idare etmek varken, hâlâmüdahalede ısrar edenler bilsinler ki, bu ülkeyekötülük ediyorlar. Sayın Başkan, sayın milletvekilleri;son onaltı yılda 600 bin devlet memuru işealınmıştır.

Muhterem arkadaşlar, açıkçasöylüyorum, hayali dahi cihana değecek olan biruygulamadır. (RP sıralarından “Bravo”sesleri, alkışlar) Bu memlekette, gerçekten,tam otuz yılı aşkın bir zaman içerisindedenk bütçe kavramına yabancı bir kamuoyuoluşmuştur; siyasî iktidarlar, denk bütçekavramına yabancı hale gelmişlerdir; milletimiz,denk bütçe kavramına yabancı hale getirilmiştir;bu, doğru bir şey değildir. Bir devletinbütçesini de gelirine ve giderine göre düzenlersiniz;eğer geliriniz yoksa bu giderleri yapma cihetine gidemezsiniz. RP GRUBU ADINA LÜTFİ YALMAN (Konya) -Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; KöyHizmetleri Genel Müdürlüğünün 1997malî yılı bütçesi üzerindeRefah Partisi Grubu adına konuşmak üzere huzurlarınızdayım;şahsım ve Grubum adına hepinizi saygıylaselamlıyorum. Köy Hizmetleri GenelMüdürlüğünün hizmetlerinden sorumluDevlet Bakanımız Sayın Bekir Aksoy, GenelMüdürlüğün 1997 yılı bütçesininPlan ve Bütçe Komisyonunda görüşülmesiesnasında yaptıkları konuşmalarında,köyişleri bakanlığının kurulmasınınönemine işaret ederek, bu konuda, kanun ve kuruluşçalışmalarına başladıklarınıifade etmişlerdir. Yukarıda da izaha çalıştığımgibi, 780 bin kilometrekarelik sahaya hizmet götürenGenel Müdürlüğün, bakanlık şeklindeyeniden örgütlenmesi, hizmetlerin etkinliği ve verimliliğiaçısından önem arz etmektedir. Sayın milletvekilleri, böylece, TürkiyeBüyük Millet Meclisi Başkanlığı,Cumhurbaşkanlığı, SayıştayBaşkanlığı ve Anayasa Mahkemesi Başkanlığı1997 malî yılı bütçeleri ile 1994ve 1995 malî yılları kesinhesaplarıkabul edilmiştir; hayırlı uğurlu olmasınıtemenni ediyor ve kutluyorum. Sayın Başkan, değerli milletvekilleri;Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı,Cumhurbaşkanlığı, Sayıştayve Anayasa Mahkemesi Başkanlığı bütçeleriüzerinde, şahsım adına söz almışbulunuyorum; hepinizi saygıyla selamlıyorum. Ancak, son günlerde, öğrendiğimizegöre, Sayıştay denetimini daha muhkem hale getirmekiçin çıkarılan mezkûr 4149 sayılıKanunun bazı maddeleri, Anayasa Mahkemesince iptal edilmişbulunmaktadır. Malumları olduğu üzere,Yüce Meclis, bu Kanunu, 832 sayılı SayıştayKanununun birinci başkanının seçimineilişkin 5 inci maddesiyle, üye seçimine ilişkin6 ncı maddesinin bazı fıkralarınınAnayasa Mahkemesince iptali üzerine çıkarmıştı.Bu defa, Anayasa Mahkemesinin ikinci bir iptal kararıylakarşı karşıyayız. Anayasa Mahkemesinin bu kararınınbir an önce yayımlanması çok isabetliolacaktır. Çok muhtemeldir ki, Anayasa Mahkemesininbu son kararından sonra, Sayıştaya ilişkinyeniden bir tedvin ihtiyacı doğabilecektir.

Dünya dönüyor; ama, biz, dünyanındöndüğünü hissetmiyoruz, sadece biliyoruz.Küçük değişiklikler değil, aslında,54 üncü Hükümetle birlikte Türkiye’debüyük değişiklikler olmaktadır. ARİF SEZER (Devamla) – Bugün, halen birtakımvakıflar kuruluyor. Demokratik Sol Parti Grubu, 40 dakikalık konuşmasüresinin 24 dakikasını kullanmıştı. BAŞKAN – Efendim, gayet tabiî; 24 dakikakullandınız, bakiye 16 dakikanız var. Av rezervlerinin korunması bakımından,trol ve gırgırla avlanma uygulamasınınkontrol altına alınması mutlaka sağlanmalıdır. Kıyılarımızda 150 liman,iskele ve barınak bulunmasına rağmen, kamu kuruluşlarıve işletme limanlarımızın yüklemeve boşaltma kapapın up casıno ancak 100 milyon tonda kalmaktadır. YAKUP BUDAK (Adana) – Burası milletin kürsüsü,gazete köşesi değil.

İnsanlara zulmediliyor, inançlarından,görüş ve fikirlerinden, yazdıklarıkitaplardan dolayı hapsediliyor, cezalandırılıyorsaveya benzeri inançlardan dolayı zararlı görülüyorsa,okumaları, meslekleri kısıtlanıyorsa,burada, bir eksik anlaşılma, yanlışyorum var demektir. İşte, bu ve benzeri durumlarda, toplumsalbarışın temininde Cumhurbaşkanınabüyük görevler düşmektedir. Cumhurbaşkanı,hepimizin bildiği gibi, göreve başlarken, yemininsonunda “Türkiye Cumhuriyetinin şan ve şerefinikorumak, yüceltmek ve üzerime aldığımgörevi tarafsızlıkla yerine getirmek içinbütün gücümle çalışacağıma,Büyük Türk Milleti ve tarih huzurunda, namusumve şerefim üzerine andiçerim” demektedir. MUSA UZUNKAYA (Devamla) – Değerli arkadaşlar,Meclis bütçesi müzakere edildiği için,ben, özellikle açıklık açısındansoruyorum. Sayın milletvekilleri, Anayasa Mahkemesininkararları hoşumuza gitmeyebilir, işimize degelmeyebilir; ama, bu kararlara uymak ve uygulamak zorundayız;hukuku ancak böyle üstün kılabiliriz. Önemliolan, yargı denetiminin sonuçlarına katlanmaktır.Bunu içimize sindirdiğimiz sürece yargıyagüç veririz ve Anayasa Mahkemesinin, demokratik parlamentersistemimizin yargısal bekçiliği görevini,onurlu ve saygın bir şekilde yerine getirmesine katkıdabulunmuş oluruz. Örneğin, 509 sayılı TürkTelekomünikasyon Anonim Şirketinin kurulmasıylailgili kanun hükmünde kararname, Anayasa Mahkemesince,Anayasanın 5, 10, 47 ve 167 nci maddelerine aykırılığıyüzünden iptal edilmiştir. Örneğin, 3987sayılı özelleştirme uygulamalarınındüzenlenmesine mütedair kanun hükmünde kararnameçıkarılması amacıyla yetkiverilmesini havi yasanın tümü, Anayasanın87, 91, 153 ve devam eden maddelerine aykırılığınedeniyle Anayasa Mahkemesince iptal edilmiştir. O arada,promosyon ve yetki yasası, siyasî amaçlarladeğil, Anayasaya aykırılık gerekçeleriyleSayın Cumhurbaşkanınca Meclise geri gönderilmiştir. Ülkemizin çok çeşitli içve dış sorunları giderek ağırlaşmaktadırarkadaşlar. Sayın Ecevit’in yaklaşıkbir yıl önce önerdiği, ulusal uzlaşmaiçin Cumhurbaşkanımızın öncülüketmesi önerisi, bugün için her zamankinden dahabüyük bir önem ve değer taşımaktadır.